Historische Films aflevering 9

zondag 1 oktober 2017

RTM Historisch Deel 1

Geschiedenis Voorne-Putten: impact RTM op Zuid-Hollandse eilanden

VOORNE-PUTTEN – Regionaal filmplatform De Eenhoorn werkt samen met het Streekarchief Voorne-Putten aan een project waarbij oud filmmateriaal wordt bewerkt tot eigentijdse videopresentaties.
Dit is de eerste aflevering uit een serie van zes over de RTM (Rotterdamse Tramweg Maatschappij) en de invloed die het bedrijf heeft gehad op de ontsluiting en de ontwikkeling van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
De RTM werd op 12 november 1878 opgericht en verzorgde zowel personen- als goederenvervoer. De maatschappij had daarvoor niet alleen treinen maar ook schepen in bezit.
Op drie plaatsen konden de treinen aan boord van de schepen, waaronder op de route Hellevoetsluis – Middelharnis.
De wagons werden met een lier of met een speciale rangeerlocomotief van boord gereden. Later werd een systeem ontworpen waarbij het laadstel loskwam van het onderstel op de boot en op een onderstel van de spoorwegen aan land werd geplaatst (een voorloper van het containervervoer). In de film wordt ook duidelijk waarom de stoomtram van de RTM in de volksmond de bijnaam 'moordenaar' kreeg.
“Het zijn fascinerende en unieke oude beelden uit 1928 die een goed inzicht geven in de problemen en middelen om de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden uit hun isolement te halen”, vertelt Hans Leupe van filmplatform De Eenhoorn.

Beschikt u over nadere informatie of filmmateriaal? Neem dan contact met ons op.
Meer informatie over filmplatform De Eenhoorn: website www.filmplatformdeeenhoorn.nl,
e-mail info@filmplatformdeeenhoorn.nl.

tel: 0610312970