Historische Films aflevering 9

woensdag 12 februari 2014

Historische Films Aflevering 6 Voorne Putten

Wat weten we nog van de gevaren van het water De Deltawerken hebben het mogelijk gemaakt rustig te slapen bij windkracht 10 De opbouw van de sluizen.
 
Werkzaamheden in uitvoering
Werkzaamheden in uitvoering
HansLeupe
 
Geschiedenis Voorne-Putten: de Deltawerken VOORNE-PUTTEN

Hans Leupe van regionaal filmplatform De Eenhoorn heeft voor deze aflevering een Engelstalige promotiefilm uit 1953-1963 over de bouw van de Deltawerken, die oorspronkelijk vermoedelijk is vertoond in de Delta-expo, vertaald en opnieuw gereed gemaakt voor uitzending. 
Hierin is ook Hellevoetsluis te zien, dat als haven in de loop van de tijd minder belangrijk was geworden, maar door de activiteiten in het kader van de te bouwen dam weer in betekenis toenam. 
 
“Deze aflevering is een aangepaste versie die door het Laboratorium Cinecentrum in Hilversum in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is gemaakt. Het basismateriaal is ter beschikking gesteld door het Streekarchief”, vertelt Hans Leupe. “ 
 
De watersnoodramp van 1953 heeft de Nederlanders ervan overtuigd dat een geheel nieuw project diende te worden ontwikkeld tegen overstromingen: de Deltawerken. Het doel was om de veiligheid te garanderen voor alle inwoners van de kwetsbare gebieden door het versterken van de dijken en het afsluiten van zeearmen door dammen. 
 De ontwikkeling van nieuwe technieken tijdens de uitvoering van het project zorgde voor een aanzienlijke besparing en een versnelling in de bouw van de dijken en dammen. 
Na het beĆ«indigen van de werkzaamheden zijn er 17 sluizen, 34 doorstoom-openingen en 68 machinekamers gebouwd. Vanaf 1968 zijn, voor het eerst in de geschiedenis, de getijden in het Haringvliet beteugeld.” 
 
 Regionaal filmplatform De Eenhoorn werkt samen met het Streekarchief Voorne-Putten aan een project waarbij oud filmmateriaal uit het streekarchief wordt bewerkt tot eigentijdse videopresentaties. 
 
Herkent u beelden, situaties of personen? Of beschikt u over nadere informatie of filmmateriaal? Neem dan contact op met het Streekarchief: website www.streekarchiefvpr.nl, telefoon 0181-418043, e-mail info@streekarchiefvpr.nl. 
Meer informatie over filmplatform De Eenhoorn: website www.filmplatformdeeenhoorn.nl, e-mail info@filmplatformdeeenhoorn.nl. 
 
Deltawerken: 
 http://youtu.be/rQrR9H6RcJg 
 
Eerdere delen in deze reeks over de geschiedenis van Voorne-Putten betreffen 
 
De Watersnoodramp van 1953 
http://youtu.be/TTgFU6SUU2E 
 
Aanleg Brielse Maasdam 
http://youtu.be/JcAZLyWJp0g 
 
De aanleg van de Baileybrug voor de bouw van de Haringvlietdam 
 http://youtu.be/C9rybU_piZc 
 
De strenge winter van 1947 te Brielle. 
 http://youtu.be/N4cDkNGHlUc