Historische Films aflevering 9

zondag 27 juli 2014

Historische Films RTM Deel 5

Geschiedenis Voorne-Putten: impact RTM op Zuid-Hollandse eilanden

RTM aflevering 5
VOORNE-PUTTEN – Regionaal filmplatform De Eenhoorn werkt samen met het Streekarchief Voorne-Putten en particulieren aan  projecten waarbij oud filmmateriaal wordt bewerkt tot eigentijdse videopresentaties. Dit is de vijfde aflevering uit een serie van zes over de RTM (Rotterdamse Tramweg Maatschappij) en de invloed die het bedrijf heeft gehad op de ontsluiting en de ontwikkeling van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
De RTM werd op 12 november 1878 opgericht en verzorgde zowel personen- als goederenvervoer. De maatschappij had daarvoor niet alleen treinen maar ook schepen in bezit. Deze aflevering gaat over het onderhoud van het railnetwerk van de RTM op de eilanden.
Het ambachtelijk handwerk stond toen hoog in het vaandel en wat het is verbluffend te zien hoe men in die tijd  het rijdend materiaal op de rails aan de gang hield. Toen was een blaadje van de boom of wat sneeuw een uitdaging om door te gaan  en hadden zij ook  niet de beschikking over het vele automatische materiaal van heden, dat voor onderhoud van het netwerk,voorhanden is. Het motto van de RTM, in die tijd, was “Rijden met die hap” Die instelling zouden we heden ook best kunnen gebruiken.
“Het zijn fascinerende en unieke oude beelden uit 1928 die een goed inzicht geven in de problemen en middelen om de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden uit hun isolement te halen”, vertelt Hans Leupe van filmplatform De Eenhoorn. “Geïnteresseerden zend ik deze film graag toe. Mail me gerust. En nog dank voor de vele positieve reacties op de eerdere delen.” Beschikt u over nadere informatie of filmmateriaal? Neem dan contact op met het Streekarchief: website www.streekarchiefvpr.nl, telefoon 0181-418043, e-mail info@streekarchiefvpr.nl. Meer informatie over filmplatform De Eenhoorn: website       http://www.filmplatformdeeenhoorn.nl, e-mail info@filmplatformdeeenhoorn.nl.